Tips på en blogg

Tänkte ge er ett tips på en blogg som ni verkligen borde titta in på. http://humansagainsttrafficking.blogg.se/  Den drivs av två tjejer som går i gymnasiet och de har trafficking som projektarbete.

Humans against trafficking

Trafficking är som jag redan skrivit den tredje största smugglingshandeln i världen. Men varför är det så många som skapar karriärer som hallickar? Jo, det ligger mycket pengar i det, massvis av pengar. En människa kan till skillnad från droger säljas om och om igen. Men vad är det som säger att det är rätt? Är det verkligen rätt att sälja en annan människas kropp för pengar? Ska detta få förekomma? För mig är svaret självklart NEJ!  Men hur gör man för att stoppa det?

Genom att starta den här bloggen hoppas jag att fler människor känner lust till att hjälpa till och ge ett barn en bättre framtid där deras kropp är ens egen. Syftet med att jag skapade den här bloggen var att få ut info om trafficking och att få fler människor att dela min tro och hopp om att vi en dag ska kunna få slut på trafficking. Ingen kan göra allt själv, men tillsammans kan vi alla göra något stort.

                                                                          Hjälp till att stoppa trafficking!
                           


Skulle du...

...tvinga ditt barn att sälja sig själv på gatan när det är 12 år?
...låta ditt barn ta emot 40 "kunder" per natt?
...kunna tänka dig att någon i din närhet köper sex av barn?
...vilja bi såld som sexslav av dina föräldrar som tioåring?
...vilja ha sex utan att få skydda dig mot sjukdomar och graviditet?
...kunna förstöra ett barns framtid och möjlighet till ett vanligt liv?
...kunna gå vidare i livet och veta att detta pågår utan att hjälpa till?

Med din hjälp kan vi skapa fler barnhem, hjälpa före detta barnprostituerade och ge tusentals utsatta barn världen över en ny framtid...

Ökenblomman som överlevde....

Waris Dirie har säkert många hört talas om. Hon är nomadflickan från Somalia som lyckades fly och bli supermodel och som nu arbetar som FN:s good will ambassadör och kämpar emot könsstympning och för kvinnors rättigheter. Hon har egentligen inget med trafficking att göra, men jag kände att jag ville ta upp henne ändå för hon är en så viktig kvinna inom mänskliga rättigheter och hon var den person som verkligen fick världen att öppna upp ögonen på vad som verkligen sker i små flickors underliv i Afrika och hur kvinnorna har det. Waris är en av de mest starka och beundransvärda kvinnor som jag känner till och jag hyser verkligen stor respekt för henne.

När Waris var runt 13 år gammal bestämde hennes pappa att det var dags att hon skulle gifta sig och hennes blivande man var 60-årig gammal gube som för henne var helt okänd. Då bestämde hon sig för att fly. Mot alla odds lyckades Waris ta sig levande ur öknen utan mat, vatten och pengar till huvudstaden Mogadishu. Där bodde hon os olika släktingar. Hon lyckades övertala en släkting som skulle flytta till London att ta henne med sig och det var så det fick bli. Under fyra år jobbade Waris som familjens hushållerska, tills de bestämde sig för att flytta tillbaka till Somalia. Waris vägrade att flytta med och var fast besluten om att hon skulle lyckas skaffa sig ett drägligt liv i London. Och lyckades det gjorde hon  i hög grad. Tack vare sin bländande skönhet upptäcktes hon av en modellagent och blev en av världens största supermodeller. Det var vid en tidningsintervju som hon bestämde sig för att ta bladet ifrån munnen och berätta om den omänskliga könsstympningen hon fick genomlida som barn. Artikeln fick oerhört stort gensvar och människor världen över berördes djupt av Waris historia. På det sättet fick FN upp ögonen för Waris och de frågade om hon ville hjälpa dom i kampen mot kvinnlig könsstympning. Waris har även skrivit 4 böcker om sitt liv och sin könsstympning: En blomma i Afrikas öken, Ökenblomman återvänder, Smärtans barn och Letter to my mother. Jag har bara läst dom två första och de var så himla bra, så jag ska nog läsa dom andra böckerna hon skrivit också. Det är sådana böcker som verkligen griper tag i en och man kan inte sluta läsa och man skäms verkligen över sådana i-landsproblem man klagar över varje dag. Just nu håller dom på att filma En blomma i Afrikas öken så den kommer nog på bio eller DVD snart. Spännande….

Vill du veta mer om könsstympning? Gå in på min kompis blogg: www.konstympning.blogg.se

                                                      


Trafficking - vår tids slaveri

Handeln med människor är idag den tredje största formen av organiserad brottslighet. Narkotika och vapenhandeln ligger före. Men trafficking visar inga tecken på att förminskas, allt fler människor säljs världen över. FN uppskattar att det varje år säljs upp emot 600 000-800 000 människor varje år.  de flesta av dem är kvinnor och barn. Men siffran är inte exakt, det finns många mörkertal inom trafficking så ni kan inte räkna med exakta siffror på den här bloggen för ioch med att trafficking är dolt så finns det inga siffro som man vet exakt att de stämmer. Men man vet att offren för trafficking har ökat de senaste åren. offren för trafficking blir ofta lurade med falska löften om välbetalda arbeten eller en fin utbildning i ett rikt område. I vissa fall händer det också att fattiga, desperata familjer i t.e.x. västra Afrika skickar iväg sina barn till vad de tror är ett bättre liv. De får pengar för det och tror att de har räddat sina barn från ett liv som deras egna. Kvinnor och barn som fallit offer för trafficking blir sålda till prostitution, tvångsgiftermål, hushållsarbete eller som billig arbetskraft på jordbruk eller i fabiker. Pojkar används somarbetskraft i fiske eller gruvnäringen eller på jordbruk. De människor som sysslar med trafficking kan också få för sig att istället för att slösa pengar på att att köpa t.ex. ett barn kan de använda hot eller våld i syfte för att få som dom vill.
Offren för trafficking blir satta i fruktansvärda situationer oavsett kön eller vart de hamnar. Arbetet de får utföra på jordbruket m.m är riktigt tungt, särskilt för en liten tioåring och att utsättas för övergrepp är inte fysiskt tungt, utan det påverkar en mer psykiskt. Att utstå så många övergrepp gör att man aldrig blir samma person man en gång var. Både de fysksiska och psyikiska skadorna blir allvarliga och tar väldigt lång tid att återhämta sig ifrån, om man ens gör det. När man levde med sin familj i en liten by i Afrika eller i slummen utanför en stor stad hade man hopp och drömmar om  en bättre framtd. Det är inte så mycket, men det kan hjälpa människor att överleva dagen. Lever man ett sånt liv går det inte bara att sätta sig ner på marken med armarna i kors och tro att ens liv inte går att förändra. Man kan inte ha den inställningen. Jag tror att om man verkligen vill något så kan man få det. "Think positive, stay strong"
Med alla dom hjälporganisationer som finns och de människor som faktiskt fått ett bättre liv med deras hjälp har nog gett hopp hos många människor, om att en vacker dag är det kanske min tur att få deras hjälp. Om jag  fortsätter att vara stark och tänker positvit kanske de en dag kommer hit och hjälper mig och min familj att få ett bättre liv

Begreppet trafficking är väldigt stort, så i dne här bloggen har jag bestämt mig för att endast koncentrera mig på den stora majoriteten av trafficking, nämligen den av kvinnor och barn för sexuella ändamål.

Första inlägget....

Välkomna till min blogg. Det är nämligen så att i SO:n fick vi i uppgitf att lära oss mer om empati och orättvisor. Under vårterminen 2009 ska vi jobba med detta och om olika problem som finns i U-länder. V.22 ska vi redovisa vad vi har gjort i ett såkallat "uppehållsrum" i skolan. Vi fick själva redovisa hur vi ville, men jag tyckte att idén om en blogg lät roligt och helt olika vad manhar gjort innan i skolan. På den här bloggen kommer ni få veta mer om trafficking, hjälporganisationer som försöker stoppa det, vad du själv kan göra och mycket mer. Om det finns något du vill veta mer om eller undrar över, lämna gärna en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att besvara dom!
//Ida 


RSS 2.0